Toedienen van medicijnen bij dieren

Deze informatie geeft richtlijnen over de wijze van toedienen van homeopathische medicijnen bij dieren. Het toedienen daarvan verschilt vaak van de gebruikelijke medicijnen. Ook homeopaten verschillen onderling nog wel eens van mening over de wijze van toedienen. Het beste is om altijd dezelfde procedure te volgen en eventueel te overleggen hoe er te werk gegaan moet worden in een afzonderlijke situatie. Meestal zal ik wel richtlijnen over de toediening geven. Wanneer dat niet het geval is, dan geldt deze gebruiksaanwijzing voor iedereen die door mij homeopathische medicijnen voor dieren geadviseerd krijgt.

Voor algemene regels is ook zinvol om de gebruiksaanwijzing voor het innemen van homeopathische medicijnen (bij mensen) te lezen. Deze informatie staat elders te lezen.

De vorm van de homeopathische medicijnen kan verschillen, maar meestal geef ik die in de vorm van een oplossing in een druppelflesje:

  • In dit flesje bevindt zich een 10% alcoholoplossing en daarin is dan weer de medicijnkorrel opgelost.
  • Soms wordt wel gewerkt met zalven en tincturen (vaak bij e.h.b.o.-situaties of wondbehandeling).

Vooraf

  • Het is belangrijk om altijd met schoon materiaal te werken. "Schoon" betekent dat het materiaal dat u gebruikt op gebruikelijke wijze is schoongemaakt en dat het vervolgens met heet water is afgespoeld en vervolgens is afgekoeld: alle zeepresten dienen verdwenen te zijn.
  • Zorg er op enigerlei manier voor dat het dier een kwartier vóór tot een kwartier na de toediening niet eet of drinkt. 
  • Bewaar de medicijnen op een koele en donkere plaats, niet in de koelkast en niet in de buurt van sterk geurende stoffen (parfum, medicijnkastje, menthol).

Enige regels rondom de inname

  • Lees de regels rondom de inname uit de brochure Gebruiksaanwijzing Homeopatisch Medicijn (bij mensen) en handel in de geest daarvan.
  • Zorg voor rust voor het dier rondom de inname: Zet ze zo mogelijk apart van andere dieren in een rustige en schone omgeving met fris drinkwater. Haal een ziek dier uit de kudde.
  • De toediening van homeopathische medicijnen kan zonder enig bezwaar plaatsvinden tijdens een eventuele dracht. Het medicijn is in zijn geheel niet schadelijk voor het jonge dier in ontwikkeling. Meld het wel tijdens het gesprek dat een dier drachtig is.
  • De avond is vaak het beste tijdstip om het medicijn toe te dienen, maar overdag kan ook. Overleg daarover is altijd handig. Het komt geregeld voor bij acute aandoeningen dat het medicijn meerdere malen per dag moet worden toegediend.
  • Haal voerresten uit de omgeving van het zieke dier weg: zorg later weer voor een kleine hoeveelheid vers voer.

Het toedienen van de medicijnen
U hanteert deze gebruiksaanwijzing wanneer u van mij een flesje met het daarin opgeloste medicijn hebt gehad. Neem een dessert-schaaltje, doe daar ongeveer een centimeter fris water in. Schud het medicijnflesje stevig (sla met de ene hand in de andere) en doe met het pipet 5 druppels in het schaaltje met water. Roer dat vervolgens even stevig door. Zorg dat het zieke dier dit water drinkt of smeer het rond de bek of mond. Lees vooral ook door wat er bij de diverse dieren hieronder beschreven staat. Het levert wellicht een idee op wanneer een genoemde werkwijze niet goed uitvoerbaar is. Soms wil een dier niet drinken: er zijn dan ook wel andere oplossingen te bedenken. Wanneer er “veel” medicijn nodig is (bijv. bij de behandeling van meer dieren tegelijk of zelfs een hele kudde) zal u uitgelegd worden hoe je met eenvoudige middelen binnen korte tijd heel veel medicijn kunt maken. Wees dan niet bang dat er te weinig van de het medicijn uit het voorraadflesje in de emmer zit. Hejt gaat niet om materie, maar om overdracht van informatie.

Honden, katten:
Neem een dessert-schaaltje en doe er een centimeter fris water in. Schud het voorraadflesje stevig en doe 5 druppels van het medicijn in het water en roer het dan stevig door met een schone lepel en geef dit als drinkwater. Maak één tot drie maal per dag een dergelijke oplossing klaar. Het laatste schaaltje zet u ‘s avonds klaar.
Pluimvee:
Zorg voor een schone drinkbak en vul deze drinkbak met het klaargemaakte medicijn. Maak verhoudingen nooit groter dan één op honderd. Wanneer de drinkbak snel vervuild raakt (stof, ontlasting) is het goed het drinkwater (met een nieuw klaargemaakt medicijn) vaak te verversen. Werk schoon!
(Gekooide) Vogels:
Zet de zieke vogel apart en geef in een schone drinkfles het klaargemaakte medicijn. Ververs het drinkwater ongeveer drie keer per dag. Begin altijd met 5 druppels in een beetje water, roer dat stevig door en vul vervolgens aan tot de gewenste hoeveelheid. Als die hoeveelheid klaar is, roer of schud dan weer flink.
Koeien:
Zet een zieke koe apart en maak een emmer medicijn klaar op de hierboven beschreven werkwijze en ververs de emmer een keer of drie per dag. Wil het dier niet drinken, laat dan met een lepel het medicijn gewoon over de snuit lopen, zodat neus en lippen goed bevochtigd worden. Het beest likt er vervolgens wel aan. Herhaal dit een aantal keren per dag.
Paarden:
Zie de werkwijze bij koeien. Ook is het mogelijk 5 druppels op te lossen in een klein beetje water (een bodempje in een glas) en daarmee een korst brood te bevochtigen en deze korst te eten te geven in een paar brokken. Blijf vervolgens even rondlopen met het paard rondlopen om te voorkomen dat het paard direct gras of iets anders gaat eten.
Schapen:
Haal een ziek schaap uit de kudde en zorg voor een drinkbak met opgelost medicijn (desnoods in “stappen”) en ververs dit water een aantal keren per dag. Wanneer een ziek schaap in een klein hokje is ingesloten, is het ook mogelijk om het medicijn direct op de snuit (lippen en neus) aan te brengen. Werk op deze wijze: zorg voor schone handen en doe 5 druppels uit het voorraadflesje in de palm van je hand (maak een kommetje van je hand) en smeer dit dan op de snuit van het schaap. Laat het schaap nog even ademen tussen je vingers door en dit is dan een prima manier om het medicijn toe te dienen. Ook een heel mooie manier bij jonge lammetjes is om een druppel uit het pipetje op de top van je vinger te leggen (dat druppeltje blijft gewoon liggen) en bevochtig daar dan het snuitje (neusgaten en lippen) van het lammetje mee. deze werkwijze is ook zeer geschikt bij mensen en dieren in coma. Het is in het geheel niet belastend en dieren hoeven dan niet te drinken.
Varkens:
Zet een ziek varken apart en zorg voor een drinkbak met het opgeloste medicijn met opgelost medicijn (desnoods in “stappen”) en ververs dit water met een opgeloste korrel een aantal keren per dag.
Jonge dieren:
Maak een werkwijze zoals hierboven is vermeld en laat ze sabbelen op een met medicijn bevochtigde vinger (schoon!!) of sprenkel een heel klein beetje medicijn op het snuitje. Lees ook hierboven bij "schapen".
Dier in coma:
Lees voor de beste werkwijze vooral bij schapen. Daar heb ik het heel precies beschreven.

Tenslotte
Over de beoordeling van reacties op het medicijn verwijs ik kortheidshalve naar hetgeen onder het kopje “Tenslotte” is vermeld op de pagina voor het innemen van homeopathische medicijnen bij mensen. Neem bij onduidelijkheid altijd contact op voor een overleg. 

Wanneer de dierenarts medicijnen heeft voorgeschreven is het het beste om te overleggen over hoe te handelen. Vanwege de wettelijke consequenties zal ik nooit zeggen die medicijnen niet meer te gebruiken. Wees tijdens een homeopathische behandeling terughoudend met het op eigen initiatief toedienen van andere (ook homeopathische) medicijnen. Die kunnen de reactie verstoren.

Het is in het kader van deze brochure bijna niet mogelijk om alle voorkomende situaties te beschrijven. Wie vertrouwd raakt met homeopathie gaat zelf wel oplossingen bedenken. In geval van twijfel is het een goed idee om vooral op te bellen en even te overleggen hoe er gehandeld kan worden.

Er is een eenvoudige brochure beschikbaar over e.h.b.o. en wondbehandeling met een paar eenvoudige medicijnen. Hoewel deze brochure geschreven is voor kinderen van 10 tot 16 jaar kan deze heel dienstig zijn om er ideeën voor wondbehandeling uit te halen. Met behulp van slechts een paar tincturen, zalven en potenties (homeopathische medicijnen) kan veel leed voorkomen worden. Een gedeelte van de homeopathie is gemakkelijk door iedereen toepasbaar.

 

Contact

De Kragge 47
8483 JV Scherpenzeel (Fr.)

Tel. 0561 480 950

Zie 'Contactgegevens'