Eerste Hulp Bij Ongelukjes

Vooraf: Wees voorzichtig
Op deze pagina ga je lezen hoe je met een paar eenvoudige middelen kunt werken met homeopathie. Het gaat over behandeling van kleine wondjes. Wat ik hier ga beschrijven is het allereenvoudigste op het gebied van homeopathie. Er kan veel meer, maar daarvoor moet je ook meer weten, dus we beginnen eerst maar heel eenvoudig. Vooraf moet je een paar dingen goed onthouden:

 • Is er een groot ongeluk gebeurd, haal er dan een volwassene bij of bel 112, zeg wie je bent, waar je bent en wat er gebeurd is.
 • Laat een volwassene je in het begin helpen en laat die ook meekijken als je voor het eerst aan het werk gaat. 
 • Wees voorzichtig in het begin. Begin niet aan moeilijke dingen. Oefen eerst 'droog', dus zonder een wondje.
 • Maak na afloop van het werk alles weer goed schoon en berg de spullen weer goed op. Altijd op een vaste plaats.
 • Werk met schone handen: wassen!!

Wat heb je nodig

 • Een trommeltje waar alle spullen in gaan, een plastic boterhamtrommel is prima.
 • Een paar rolletjes gaas, 6 cm. breed.
 • Een pakje 'zestientjes' (gaaspakketjes).
 • Een klein pakje verbandwatten. 
 • Een rolletje pleister (leukoplast). 
 • Een doosje 'Hansaplast' (allerlei maten). 
 • Een schaartje.
 • Twee schone schaaltjes met wat water. 
 • Drie flesjes met 'tincturen'. Dat zijn de medicijnen. Ze heten Arnica, Calendula en Ledum. Je koopt ze in de apotheek of bij de drogist van het merk VSM en op het flesje staat dan Arnica Ø of Arnica D1= Ø. Ook op de andere flesjes staan die tekens.
  Het teken Ø betekent dat je te maken hebt met het uitgeperste sap van de plant. Calendula heb je vast al eens gezien: het is de goudsbloem.
 • Wil je de 'apotheek' een beetje uitbreiden dan is het heel erg handig om van Arnica ook zalf te kopen. Het heeft dan vaak een andere naam, maar in de apotheek weten ze dat wel. Ook van Calendula is zalf te koop en ook een 'emulsie'. Het heet dan Calendulan-emulsie. Vooral voor brandwonden is dat heel lekker spul, maar dat lees je hieronder wel. De ene keer is het prettiger om met de (verdunde) tinctuur te werken en de andere keer is de zalf of de emulsie handiger. Lees maar verder, dan wordt het wel duidelijk.

Aan de slag
Een tinctuur bestaat voor een groot gedeelte (meer dan de helft) uit alcohol. Dat betekent wanneer dat zo op een wond gedaan wordt, dat erg pijn doet. Je kunt de tincturen daarom het beste verdunnen. Wanneer je ongeveer twee cm. water in een schaaltje doet en je doet daar dan 5 druppels tinctuur bij, dan is dat al voldoende. Hoe groter de wond, hoe minder tinctuur je moet gebruiken: 10 druppels op een half schaaltje water is dan nog genoeg: het werkt dan echt nog wel hoor. Je gebruikt eerder teveel van de tinctuur (Ø) dan te weinig. Als je iets lauw water neemt doet het nog minder pijn. Vooral de verdunde tinctuur van Calendula en de zalf van Calendula doen de pijn snel minder worden.
Hierna ga ik je uitleggen wat je kunt doen met die drie tincturen. Nadat ik de drie tincturen besproken heb, geef ik nog een lijst met allerlei ongemakjes en schrijf daar achter welke tinctuur je dan het beste kunt gebruiken. Je hebt in feite dan net zo'n soort medicijnen-opzoek-boek als een "echte" homeopaat.

Arnica
Arnica Ø gebruik je (verdund) op al die plaatsen waar het lichaam een dreun heeft gehad. Als er een blauwe plek zal komen helpt Arnica om dat te voorkomen en om de pijn weg te halen. Zorg ervoor dat je Arnica nooit gebruikt wanneer de huid stuk is. Dan gaat het (ook verdund) behoorlijk pijn doen. Neem in zo'n geval maar Calendula. Neem een zestientje, maak dat nat met verdunde Arnica Ø en dep daar de plek voorzichtig mee. Hoeft niet kleddernat. Prima bij een bult op het hoofd na een dreun van een lantaarnpaal of na een verzwikte enkel of een knie die heel hard gestoten is. Na 5 minuten opnieuw. Als het mogelijk is kun je de plek waar de 'dreun' geweest is verbinden met een vochtig gaasje er onder (met de verdunde tinctuur er natuurlijk op) of anders doe je er na een half uur nog maar wat verdunde tinctuur op. Na een dag moet het al beter zijn. Doe er de volgende dag niet opnieuw Arnica op: dat wordt al gauw te veel. Arnica is echt voor de eerste dag. Wil je een geblutste plek wat langer met Arnica behandelen, gebruik dan de zalf maar en verpak de plek dan met een verband.

Calendula
Calendula is het beste middel wanneer de huid stuk is. Denk aan een schaafplek, een sneetje, een ingescheurde nagel en allerlei kleine wondjes. Ook bij een kleine brandwond (zelfs met een blaar) is dit een goed 'wondwatertje'. Als er vuil in de wond zit kun je die voorzichtig wat schoonmaken met watten die met de verdunde Ø zijn natgemaakt. Wanneer het water wat lauw is doet het nog minder pijn. Calendula werkt beter dan jodium en doet veel minder pijn. Het zorgt ervoor dat het wondje heel snel zal genezen. Calendula zorgt er ook voor dat het wondje niet gaat ontsteken. Hou het wel in de gaten. Als de wond na een tijdje erg gaat kloppen is het beter om een volwassene te laten kijken hoe het er mee gaat. Als er een verband op de wond moet, maak dat dan niet te dik (werk met zestientjes en een rolletje gaas of leukoplast) en druppel zo nu en dan nog wat verdunde Ø op de plek, zo door het verband heen: grote plek een beetje meer, kleine plek een beetje minder. Neem niet te veel hoor, want als het een grote kledderboel wordt, wordt de plek ook zo koud! Als je het verband moet verschonen, trek dan niet het laatste gaasje eraf. Je maakt het genezende wondje dan weer stuk. Beter is steeds maar wat Calendula Ø erop te druppelen en na een tijd komt het hele verband met korst en al van de wond af en je ziet een prachtig nieuw velletje. Probeer niet aan de korsten te pulken. Je maakt dan meer kapot dan dat je heel maakt. Als een wondje gaat jeuken, begint de genezing!!! Blijf dan vooral van de korst af. Bij een flinke schaafwond is het wel een goed idee om de wond eerst schoon te maken met verdunde Calendula-tinctuur (5 druppels op een beetje water)  en dan Calendula-zalf te gebruiken. In de apotheek en bij de drogist heet dan dan Calendulan-zalf. Het merk is dan VSM, maar er zijn ook andere merken die zalf van Calendula verkopen. Het voordeel van zalf is dat de wond dan niet uitdroogt. Een uitdrogende wond gaat vaak zo trekken en als er zalf op zit heb je daar minder last van. Als je de 'verpakking van de wond' elke dag opnieuw wilt verschonen, laat dat het onderste gaasje op de wond zitten. Smeer er desnoods maar een klodder zalf overheen. Na verloop van tijd laat het echt wel weer los. Schoonmaken dus met verdunde tinctuur en verbinden met de zalf. Dat werkt het handigst.

Ledum
Ledum is een tinctuur die je heel goed kunt gebruiken wanneer je een 'puntwondje' hebt opgelopen. Denk aan een prik met een naald, maar ook aan een insectensteek (wesp). Het is een prima middeltje bij muggenbulten. Daarvoor zul je dit medicijn het meest gaan gebruiken. Maar onthoud: alle 'puntwonden' willen graag met Ledum behandeld worden. Bij muggenbulten of een wespensteek hoef je Ledumtinctuur niet persé te verdunnen: je mag zo een druppeltje uit het flesje op de bult laten vallen en dan even de hele bult daarmee natmaken. Doe dat 5 minuten later weer en blijf daarmee doorgaan tot de geprikte zielepoot de jeuk of de pijn niet meer voelt. Is er echt een grote 'puntwond' (in een grote spijker getrapt of nog erger), ga dan maar liever naar de dokter. Zeker als de spijker erg vuil was. Denk ook aan Ledum bij de beet van een kwal. Die haartjes van de tentakels zijn net kleine prikkertjes en daarom werkt Ledum dan zo goed. Wil het echt niet, dan mag er ook Calendula op zo'n 'brandwond'. Dan ook verdunnen hoor: 5 tot 10 druppels in wat water is dan beter dan zo uit het flesje. Bij een muggenbult is het 'wondje' zó klein dat de alcohol geen pijn doet, maar als de huid erg beschadigd is, dan doet alcohol erg zeer. Dan dus altijd verdunnen. 'Heel in de verte' mag het ietsje prikken, maar echt niet teveel: je moet een zachte dokter zijn en als je dat bent, dan komen de 'patiënten' ook bij je terug. Is de wond wat groter (meer kapotte huid), dan ga je eigenlijk al geen Ledum meer gebruiken, omdat het dan al geen puntwondje meer is. Dan is Calendula een veel beter middel.

Tenslotte
Misschien is het een goed idee om een ongelukken-dagboek bij te houden, waarin je opschrijft wat er gebeurd is en hoe je het hebt behandeld. Je kunt dan later weer eens nalezen wat je gedaan hebt en hoe dat is afgelopen. Heb je een digitale camera, dan is het ook wel heel leuk om elke dag een foto te maken en dan zie je later hoe snel het beter geworden is.  Wanneer je wat ouder bent (boven de 14 jaar) kun je wat meer gaan lezen over homeopathie en sportblessures en kun je aan het werk met de 'potenties' zoals de echte homeopathische medicijnen heten. Er zijn eenvoudige boekjes verkrijgbaar en met een stuk of 20 medicijnen kun je dan zelf een heleboel doen. Veel plezier met de Ø Ø, de zalf en de emulsie.

Welke Ø gebruik ik wanneer
Lees deze lijst goed door en probeer die te onthouden. Denk ook zelf na over welke tinctuur je wanneer zult gebruiken. Als je de verhaaltjes van de afzonderlijke medicijnen kent, dan weet je zelf vaak heel snel welke tinctuur je moet gebruiken. Vraag bij de drogist of de apotheek ook om informatie over de tincturen. VSM geeft ook mooie informatie.

 • Dreun op het oog/blauw oog: Arnica, Ledum (maak een compres van watten ingepakt in een gaasje en dan verdunde tinctuur er op, nooit puur! )
 • Blauwe plek: Arnica. De zalf werkt dan heel goed.
 • Blauwe plek die groen wordt: Ledum (maak een compres en dan verdunde tinctuur erop)
 • Wond die koud voelt: Ledum (komt niet heel vaak voor, maar het kan):  ook maar weer een kompres 
 • Zonnebrand (grote plek): Calendula. De verdunde tinctuur doet het eerste werk en daarna de zalf of nog beter: insmeren met Calendula-emulsie. Daar zit een beetje kampher in en dat verkoelt een beetje. De huid is na een nacht al weer genezen.
 • Gekneusde enkel: Arnica. Eerst maar een compres en daarna inpakken met zalf en een verband. Duurt wel twee dagen hoor. Heel erg gekneusd? Laat dan een echte homeopaat maar kijken. 
 • Scheurtje in de kin na val: Calendula en gebruik een 'zwaluw-staartje'. Vraag aan een deskundige hoe je dat doet.
 • Hand opengehaald aan glas: Calendula. Schoonmaken met verdunde tinctuur en daarna zalf erop en een verband. 
 • Sneetje in de vinger: Calendula-zalf en laat de pleister een dag of vijf zitten!! Een wond die je met rust laat en verzorgt met Calendula is na 5 dagen een heel eind beter. Niet aan de korstjes gaan trekken. 
 • Kleine brandwond: Calendula (Grote brandwond: bel 112!!!) en als je een kleine brandwond gaat behandelen doe dat dan met Calendula 'emulsie' (VSM): daar zit een beetje camfer in en dat werkt zeer verkoelend op brandwonden. Lees de bijsluiter maar en dan kom je op nog veel meer ideeën, bijvoorbeeld als je opa met zijn kale kop in de zon heeft gezeten en een verbrande hoofdhuid heeft. Doe het er na een uurtje nog maar een keer op.
 • Grote bult na een dreun: Arnica. Eerst maar de tinctuur die je een beetje verdunt en daarna maar de zalf erop. Heel voorzichtig werken want bij een 'Arnica-probleem' willen mensen niet aangeraakt worden. Hoe harder ze schreeuwen dat je er niet aan mag komen, hoe zekerder je bent dat het een Arnica-probleem is. Als er een open wond is mag er natuurlijk geen Arnica op, maar misschien moet je dan eerst maar Arnica 'inwendig' geven. Eigenlijk heb je dan een potentie van Arnica nodig. Zo'n potentie heeft altijd een getal, iets als D6 of D12 of 6K of 12K of zelfs 30K. Nu begint het moeilijk te worden en op deze site kun je bij 'Volwassenen' lezen bij de sub-knop 'zelfmedicatie' hoe je moet werken bij iets ingewikkelder problemen. Daar kom je ook het Arnica-verhaal wel tegen. Als je je apotheekje iets wil uitbreiden, koop dan maar Arnica 30K en dan heb je een prachtig medicijn voor de grotere ongelukken en het rotte gevoel wat je dan hebt. Los een korrel Arnica 30K op in een half glas water en laat dat in kleine slokjes opdrinken. Als de patiënt zich beter gaat voelen, ga je steeds minder vaak Arnica 30K geven. 
 • Insectenbeten: Ledum tinctuur. Mag zo uit het flesje op de plek van de steek.
 • Wespensteek: Arnica!! als Ledum niet helpt. Verdun Arnica niet te veel en dan op de plek waar de wesp gestoken heeft en ook iets er omheen. Wel een half uurtje bezig blijven met verversen.
 • Bloedneus: Calendula (niet teveel verdund) op een watje en dan in de neus doen.
 • Hand opengehaald aan een spijker: Calendula (alleen voorzichtig schoonmaken en niet helemaal dichtplakken, zorg dat er lucht bij kan en steeds wat Calendula Ø er op (beetje verdund). Na een uur ga je werken met zalf en dan een verbandje er omheen.
 • Krab van de kat: Calendula. Eerst schoonmaken met verdunde tinctuur en daarna een likje zalf. 
 • Enkel verstuikt: Arnica: nacht lang een compres. Mag ook met zalf, anders wordt het zo'n kledderboel.
 • Heel erg gevallen en een rot gevoel: paar druppels Arnica in een glas water, flink roeren en dat laten opdrinken in kleine slokjes (en verzorg de plek!!). Hierboven schreef ik al wat over Arnica 30K. Dat kan ook maar dan moet je dat wel gekocht hebben.
 • Grote schaafwond: Calendula en gebruik gaas wat niet aan de wond hecht. Eerst met de verdunde tinctuur schoonmaken en verzorgen en dan zalf op de wond en verpakken met een verband. Elke dag opnieuw verbinden, maar trek niet het laatste gaasje eraf. Dat laat wel los onder de douche en als het niet loslaat onder de douche, dan doe je de zalf gewoon op het 'oude' gaasje en dan weer een nieuw er bovenop en weer verbinden. Niet bang zijn dat het onder dat gaasje een bende wordt. Dat regelt de Calendula-zalf heel goed zelf. Geen gaasjes van een genezende wond aftrekken. Het was net zo mooi aan het beter worden.

Contact

De Kragge 47
8483 JV Scherpenzeel (Fr.)

Tel. 0561 480 950

Zie 'Contactgegevens'